23210 93066 - Κιν.: 6977600939 [email protected]

Ενδοδαπέδια Θέρμανση

1. Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση
    Είναι ένα σύστημα θέρμανσης είτε δροσισμού το οποίο προέρχεται από το εσωτερικό του δαπέδου.
endodapedia 

2. Ποια είναι τα είδη της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;
     α. Ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση
         Όλο το δάπεδο ενός χώρου είναι διαστρωμένο με ηλεκτρικές καλωδιώσεις (ηλεκτρικές αντιστάσεις) οι οποίες τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Το σύστημα αυτό δεν παρέχει τη δυνατότητα δροσισμού.
     β. Υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμός
         Σε ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου εγκιβωτίζονται ειδικοί σωλήνες στους οποίους διοχετεύεται ζεστό νερό, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τη θέρμανση ενός χώρου είτε κρύο νερό, εάν πρόκειται για το δροσισμό του. Σε ένα υδραυλικό ενδοδαπέδιο σύστημα υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς την πηγή που θα παράγει το νερό τροφοδοσίας του, όπως είναι οι λέβητες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικοί λέβητες, λέβητες ξύλου είτε pellet κ.α.

3. Είναι κατάλληλη θέρμανση για την υγεία;
        Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει κατηγορηθεί από «ειδικούς» ότι δήθεν επιτείνει το πρόβλημα σε όσους πάσχουν από φλεβίτιδα ή κυκλοφορικό, διότι «καίνε» τα δάπεδα. Μελέτες που έχουν γίνει από Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας έχουν αποδείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται με ευχαρίστηση θερμοκρασία δαπέδου από 20oC έως και 33oC και ενοχλείται όταν αυτή η θερμοκρασία είναι κάτω από 17oC ή πάνω από 36oC. Σε μια καλά ρυθμισμένη εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης η μέση θερμοκρασία του νερού στους σωλήνες είναι 40oC , ενώ η θερμοκρασία των δαπέδων κυμαίνεται μεταξύ 25oC και 28oC. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,6oC, τότε είναι μάλλον απίθανο να καταλάβουμε ότι καίνε τα δάπεδα. Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας σε ότι αφορά την υγιεινή είναι πολλά: λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του νερού προσαγωγής ο αέρας δε ζεσταίνεται πέραν των 25o C και έτσι δε χάνει την υγρασία του, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μη γίνεται αποπνικτική. Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο ακτινοβολεί τη θερμότητα, συνεπώς δεν μεταφέρονται μικρόβια και δεν παρατηρούνται ρεύματα αέρα. Επομένως, είναι ιδανική για άτομα με αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.

4. Είναι οικονομικότερη στη λειτουργία απ’ ό,τι το καλοριφέρ;
     Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κατά 35% οικονομικότερη στη λειτουργία από μια συμβατική θέρμανση. Κάτι τέτοιο εξηγείται από το ότι η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής
στους σωλήνες φτάνει τους 45oC, ενώ στο καλοριφέρ τους 80oC. Είναι γνωστό ότι, όσο χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το νερό τροφοδοσίας ενός συστήματος θέρμανσης,
τόσο πιο αποδοτικά δουλεύουν οι λέβητες, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλιακοί συλλέκτες. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε 1oC μείωσης της θερμοκρασίας προσαγωγής, έχουμε οικονομία καυσίμου 3%, τότε γίνεται αντιληπτό το όφελος να διατηρούμε τη θερμοκρασία νερού λειτουργίας όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Επίσης, παρατηρούνται λιγότερες απώλειες στις σωληνώσεις και στους χώρους της οροφής, των τοίχων και του αερισμού, καθώς δε χρειάζεται να θερμανθεί ο αέρας.

5. Είναι γενικά φθηνότερη λύση απ’ ότι το καλοριφέρ;
     Η κατασκευή ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι κατά κανόνα ακριβότερη από την κατασκευή ενός συστήματος με παραδοσιακά θερμαντικά σώματα. Στο κόστος κατασκευής της πρώτης, ωστόσο, περιλαμβάνεται η διάστρωση θερμομπετόν καθώς και μόνωσης, κάτι που παραλείπεται στο κόστος του καλοριφέρ. Η διαφορά αυτή καλύπτεται πολύ γρήγορα, αφενός εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας του ενδοδαπεδίου συστήματος και αφετέρου από τα μειωμένα έξοδα συντήρησης που προκαλούνται από τη θέρμανση με καλοριφέρ όπως λόγου χάρη διαρροές σωμάτων και σωλήνων, βάψιμο σωμάτων και τοίχων κ.α.

6. Πώς ακριβώς δουλεύει η ενδοδαπέδια θέρμανση;
     Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Οι σωλήνες κατανέμουν τη θερμότητα εκεί που χρειάζεται (και όχι στο υπόγειο ή στους εξωτερικούς τοίχους) και αποδίδουν με ελάχιστη αδράνεια και με χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής. Εξάλλου, εξαιτίας της ειδικής συστάσεως του θερμομπετόν (που είναι απαλλαγμένο από φυσαλίδες αέρα), όλη η θερμότητα ακτινοβολείται στον εσωτερικό χώρο. Ακόμα, η πυκνή διάστρωση των σωλήνων κοντά στους εξωτερικούς τοίχους αναχαιτίζει το ψύχος, ενώ η αραιότερη διάστρωσή τους στο εσωτερικό των δωματίων επιτρέπει την χαμηλότερη μετάδοση θερμικών φορτίων. Χάρη στις μικρέςθερμοκρασίες δαπέδου, περίπου 26oC με 28oC, δεν παρατηρούνται καθόλου μετακινήσεις αερίων μαζών με ότι αυτό συνεπάγεται (αιωρούμενη σκόνη, βακτηρίδια, μικρόβια κ.α.).

7. Ποια είναι η θερμοκρασία λειτουργίας ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης;
    Ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, σε μία καλά μονωμένη κατοικία, μπορεί να αποδίδει άριστα με ζεστό νερό θερμοκρασίας περίπου 30oC. Ωστόσο, ακόμα και σε παλαιές κατοικίες, η θερμοκρασία λειτουργίας ενός συστήματος ενδοδαπέδιας δύσκολα θα ξεπεράσει τους 45oC.

8. Πόσο ύψος χρειάζεται για την εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης/δροσισμού;
    Ένα συμβατικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης/δροσισμού, μαζί με το θερμομπετόν, απαιτεί περίπου 9cm ύψους. Υπάρχουν ωστόσο και συστήματα θέρμανσης/δροσισμού χαμηλού ύψους, τα οποία απαιτούν μόλις 5cm.

9. Τι θα συμβεί αν τρυπήσει ένας σωλήνας;
     Οι πιθανότητες να προκληθεί κάποια βλάβη είναι ελάχιστες, καθώς οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από ειδικό πλαστικό ώστε να μη σπάνε στις καμπυλώσεις από τις συστοδιαστολές και να μη διαβρώνονται ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά. Ωστόσο, στην απίθανη περίπτωση που τρυπήσει ένας σωλήνας, υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να επισκευάσουμε τη ζημιά στο σημείο ακριβώς που εκδηλώνεται. Επομένως, δεν χρειάζεται να ξηλωθεί όλο το δάπεδο, παρά μόνο μια επιφάνεια μικρότερη από ένα τετραγωνικό μέτρο.

10. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πηγές ενέργειας, εκτός του πετρελαίου;
     Η ενδοδαπέδια θέρμανση, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού που απαιτείται για τη λειτουργία της, μπορεί να συνδυασθεί ιδανικά με οποιαδήποτε πηγή παραγωγής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (λέβητες), οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια κ.α.

11. Τι παραπάνω προσφέρει η ενδοδαπέδια θέρμανση;
    Όπως αποδείξαμε, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι οικονομικότερη στη λειτουργία από το κοινό καλοριφέρ, υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα στοιχεία που ενισχύουν την επιλογή για ενδοδαπέδια, τα οποία αξίζει να σημειωθούν:

Παρέχει τη δυνατότητα ενδοδαπέδιου δροσισμού εάν τροφοδοτηθεί με κρύο νερό.

 • Εξοικονομεί χώρο στο διαμέρισμα.
 • Παρέχει δυνατότητα ανακαίνισης των χώρων.
 • Μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού.
 • Θερμαίνει με ευχάριστο και βιολογικώς ορθό τρόπο, καθώς ζεσταίνει περισσότερο τα άκρα, αφήνοντας πιο δροσερό το κεφάλι.
 • Δεν αναδύονται οσμές.
 • Δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμών, αφού δεν προεξέχουν σώματα καλοριφέρ.
 • Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας ακόμα και σε κάθε δωμάτιο.
 • Λόγω των ειδικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας, προστατεύονται έπιπλα, αντίκες, μουσικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής κλπ.
 • Είναι εύκολη στη ρύθμιση και στο χειρισμό.
 • Ηχομονώνει τα δάπεδα.

12. Σε τι χώρους ενδείκνυται η ενδοδαπέδια;
      Αναλύσαμε ήδη τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης στον προσωπικό μας χώρο, στην κατοικία μας. Επιπλέον, η ενδοδαπέδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων: γυμναστηρίων, εκθέσεων, σταδίων, εργοστασίων κ.α. Σε εκτεταμένους και μεγάλου εσωτερικού ύψους χώρους η ενδοδαπέδια αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και οικονομική στη λειτουργία, αφού δε συσσωρεύει θερμότητα στην οροφή, αλλά την κατανέμει ομοιόμορφα στο χώρο από κάτω προς τα πάνω. Η δε απόδοση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν εμποδίζεται ούτε από τα βαριά οχήματα, ούτε από τα τεράστια αποθηκευτικά ράφια. Εξάλλου, η ακινησία του αέρα και συνεπώς της σκόνης είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας σε εργαστήρια ηλεκτρονικών, τροφίμων, εκθέσεων αυτοκινήτων κλπ. Εκτός από τους εκτεταμένους και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, η ενδοδαπέδια μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα σε πισίνες στο εσωτερικό κτιρίων, σε ράμπες, σε θερμοκήπια, σε εκκλησίες κλπ.

13. Τι τελικό δάπεδο μπορεί να επιλεχθεί με την ενδοδαπέδια; Τα χαλιά περιορίζουν την απόδοση θερμότητας;
      Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την επιλογή του τελικού δαπέδου. Η ενδοδαπέδια μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε υλικό: πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο (κολλητό ή καρφωτό), πλαστικό δάπεδο, πατητή τσιμεντοκονία κλπ. Ωστόσο, πρέπει να έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί τι τελικό δάπεδο θα στρωθεί σε κάθε χώρο, ώστε να προσαρμόσουμε τη μελέτη σε συνδυασμό με τη θερμική αγωγιμότητα κάθε υλικού. Τα χαλιά μειώνουν την ακτινοβολία θερμότητας της ενδοδαπέδιας, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποιους χώρους θα στρωθούν χαλιά ή μοκέτες, ώστε εκεί η διάστρωση των σωλήνων να είναι πυκνότερη.

14. Πότε πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία την ενδοδαπέδια;
     Η ενδοδαπέδια σε σύγκριση με το καλοριφέρ καθυστερεί αρχικά να αποδώσει απευθείας τη θερμότητα στο χώρο, γεγονός που οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού προσαγωγής. Για το λόγο αυτό συνιστάται να τίθεται η ενδοδαπέδια σε λειτουργία προετοιμασίας κατά τον Οκτώβριο, όταν δηλ. παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας.

15. Παρέχεται εγγύηση;
      Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στην ενδοδαπέδια θέρμανση ακολουθούνται πάντα από εγγύηση 10 ετών (και άνω), πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την καταλληλότητα του υλικού κατασκευής τους. Στην περίπτωση που προκληθεί κάποια βλάβη, υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη η οποία προβλέπει χρηματική αποζημίωση.